TEL: 041/ 430 27 23
MAIL: starosta@staskov.sk

Wybierz swój język

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dňa 24.9.2022 bola v rámci Ľudových misií v obci Staškov slávnostne požehnaná novovybudovaná Krížová cesta podľa projektu Ing. Stanislava Mikovčáka z Čadce.

Dielo vybudovala obec Staškov prostredníctvom Obecného technického podniku z finančných príspevkov dobrovoľných darcov. K dnešnému dňu prispeli darcovia v rámci dobrovoľnej zbierky vyhlásenej obcou sumou 37 000 eur.

Pri  realizácii Krížovej cesty obecný podnik spolupracoval s miestnymi živnostníkmi pod vedením Mariána  Turiaka. Stavebná časť každého zo štrnástich  zastavení  je zo železobetónu obloženého prírodným kameňom. Drevený krov na jednotlivých  zastaveniach  vyrobil stolársky majster Matúš Dembický zo Staškova , striešky z dreveného šindľa namontovala firma pána Koniara z Klokočova. Umelecké stvárnenie jednotlivých zastavení sú z dielne rezbára Tomáša Lajmona z Oravy. Drevorezby sú chránené pred poveternosťou bezpečnostným sklom a nasvietené solárnym svietidlom. Špeciálne kotvenie na presklenie sponzorsky dodal pán Miroslav Gavlák zo Staškova.

Trasa Krížovej cesty vedie od kaplnky Nepoškvrneného počatia Panny Márie na Grúni až po drevený kríž na Vrchmostoch , ktorý bol v tento deň taktiež požehnaný. Kríž vyrobili a namontovali páni Mgr.Gabriel Machovčák PhDr. a Peter Badžgoň zo Staškova v roku 2020 na mieste , kde stál pôvodný drevený kríž osadený  pánom Jozefom Oškrobaným v roku 2011  a bol  zničený silným vetrom. Dĺžka trasy je cca 2km , vedie po južnom svahu popri mapovanej poľnej ceste  a nie je turisticky príliš náročná.

Týmto vzniklo v obci ďalšie miesto zmysluplnej prechádzky v prírode , pre niekoho ako zážitok duchovný , pre iného športový či relaxačný. 

Vďaka všetkým , ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k  myšlienke vybudovania Krížovej cesty v Staškove, jej financovaniu , vlastnej realizácii aj slávnostnému požehnaniu.

starosta obce

Fotografie: https://www.staskov.sk/sk/fotogaleria/1941-krizova-cesta-staskov